Skip to content

Malin Högberg

Jag heter Malin och är keramiker och bildpedagog med lång pedagogisk erfarenhet. Med mig har jag en bred konstnärlig utbildning från Konstfack och en lärarexamen.  Jag har arbetat som lärare i grundskolan och på gymnasiet i snart 30 år.  Att inspirera, entusiasmera och följa med i skapande processer från start till mål är min styrka.

Foto: Marianne Stellin

Foto: Marianne Stellin

jasminesjoberg_tullhuset_28

Passionen att skapa

I min verkstad har jag egen tillverkning och försäljning av bruksföremål i stengods. Inspiration till mitt eget keramiska skapande hämtar jag från havet och stränderna runt Hönö. Min kärlek till Västkusten syns tydligast i ”Blåmusslan”, som blivit mitt signum.  ”Blåmusslan” är en serie skålar och uppläggningsfat som andas hav och Västkust.

Keramik i historien

Redan 8 000 år innan vår tideräkning hade man i flera olika delar av världen börjat att forma lera till skålar och andra föremål.

I början torkade man leran i solen men upptäckte sedan att det gick att bränna leran och då öka hållbarheten – keramiken var därmed uppfunnen.

Sedan dess har keramiken varit en ständig följeslagare till människan både i vardagsföremål som förenklade vardagslivet och som rent konstnärligt uttryck.

Keramik innebär för många människor glädje, välbefinnande och harmoni. Att skapa med händerna lösgör dig från stress och ökar ditt välbefinnande. Keramik skänker både ro och positiv stimulans av din hjärna då kreativt skapande med händerna ökar produceringen av Endorfiner.

Dessutom så är det otroligt roligt att göra något kreativt ihop med andra, vänner, familj eller arbetskamrater, vilket även kan ge positiva sociala effekter.